ADA APAKAH ??

Saturday, 22 June 2013

RESULT

Assalamualaikum :)
Wahai penyeri syurga sekalian ....

Macam mne hari ni ? ok ? ke ko ?
Make your day like Rainbow , don't be like cloudy

Eerrmmm, sekarang musim perikse kn ? RESULT amacam ?ade perubahan ? mesti la kan . Ain punye result bgi Mid-Year ni kecundang sikit . Mungkin sebab usaha Ain kurang sikit . korang SEDIH ? Jangan la cm tu . Allah akan bagi hikmah setiap kali Dia bgi ujian . Tak best la klau kite asik berjaye je, nanti klau kite jdi TAKBUR, 'UJUB n BONGKAK cm ne ? Allah bgi kite gagal sebab Allah nk dengar rintihan kite. Gagal sekali ape salahnyer.. Kite same2 la bangon balik . jgn la da jatuh tu , kite tak nak cube bangon . And klau nk btol2 bejaye , kite kene tolong kawan kite yg jatuh . Bru la kite tahu ape makne berjaye . Nak tau satu cite tak ?

Aritu Ain dapat RESULT teruk sangat. Mase tu da rase give up giler. Ain nangis je tak berenti . Namun , Allah mngirimkan hadiah untuk Ain . Allah bgi orang2 yg Ain sayang ntuk tolong Ain bangon . Memang tak dapat dikesahkan la macam mne mereka pujuk Ain . Kesian pon ade . Ain tak nak cite panjang . Kang melalut pulak jdiknyer .

 
Klau fail tu , means Allah nk kite reflect balik ape yg kite da buat . "WHAT YOU GIVE , YOU WILL GET BACK " Pecaya la kate2 ni . Klau kite nk orng buat baik kat kite , we must do first . Then others will follow us . ayat BI perlu dikukuhkan . ok laaaa.... klau ade pape just bgi comment je k . Minta maaf la klau ade yg terkurang . yg baik dtg dari Allah . yg buruk atas dri saya sendiri .



Bagi mengelakkan perasaan kecewa dan putus asa atas kegagalan yang di alami:  
  • Sentiasa ingat bahawa setiap ujian yang menimpa adalah untuk menuntut kita untuk menjadi yang lebih baik.
  • Sesuatu yang penting dalam urusan kita ialah usaha yang kita lakukan, bukan hasil usaha kerana hanya Allah s.w.t yang menentukan hasil usaha yang kita lakukan. Walaupun kita tidak berjaya kita tetap mendapat ganjaran pahala dari Allah s.w.t 
  • Sentiasa berdoa memohon pertolongan Allah dalam segenap hal dan bertawakal kepada Allah.
  • Bersabar dan sentiasa memikirkan peluang dan apa yang boleh dilakukan untuk memperbaiki keadaan tersebut dan bukannya dengan bereaksi dengan emosi dan hawa nafsu.
  • Berfikiran positif, merasai setiap kegagalan ada hikmahnya disebaliknya.
  •  Sekiranya doa yang kita mohon masih belum dimaqbulkan, sentiasa bersangka baik kepada Allah s.w.t dan sentiasa terus berdoa dan menghampirkan diri kepada Allah kerana Allah lebih tahu apa yang lebih baik untuk hambanya 



    إِذْ يَقُولُ لِصَاحِبِهِ لَا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا فَأَنْزَلَ اللَّهُ سَكِينَتَهُ عَلَيْهِ
    Maksudnya; Tatkala Rasulullah berkata kepada sahabatnya ( Abu Bakar ) Janganlah kamu bersedih kerana Allah besama kita, lalu Allah s.w.t memberikan ketenangan kepadanya.


    وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ
    Maksudnya;Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang aku, Maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, Maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran

 Tak best la klau life kite ni save je . tak de challenge langsong . Klau sesekali kite jatuh , ape salahnyer kite bangon balik kn ? Dalam nk berjaya ni , kite kene tolong orang lain jgk . Brula kite berjaye sepenohnyer... kite nk tolong diorang bkn la dgn care bgi TIRU . Tu kejam nmenyerrr .







Ni ade beberape orang yang selalu support Ain , bila Ain jatuh :D
Ni SITI BALQIS AMNANI . Dia sumber kekuatan Ain , dia yang tolong Ain sepanjang kat ASRAMA . 

 Ni Cik Siti Rozaini @ Umi . Dia sumber inspirasi Ain bila Ain gagal . Dia yang kuat kesabaran menjaga kami pelajar2 ASRAMA PUTERI TUN AMINAH . <3 u dear !
 Ni NUR IZZATI . budak ni mengajar Ain erti kebahagiaan dalam menempuh ujian dan cabaran

HAH ! NI LAH BUDAK YANG ADE BILE2 MASE JE . BUDAK TU YG PKAI TUDUNG PUTIH . NAME DIA  RUBI'AH RASHIDEE . Ya Allah dia lah perantaraan antara Ain dan ALLAH <3



Semoga mereka semua di lindungi Allah walau di mana pon mereka berada.. Aminnnn..


No comments:

Post a Comment